Bukan Nak Menagis Simpati... Tapi Mau Jadi Kan Saksi Untuk Berubah.. Sila Berikan Komen2 Anda Tuk Direnung Kan...
Taubat adalah awal membersihkan niat beramal kekuatan tetap melangkah menggapai cita tanpa lelah Taubat adalah pertengahan dosa dapat tergugurkan penjagaan dari keterjerumusan tetap lurus dalam tujuan Taubat adalah akhir pengakuan dari sang faqir membersihkan noda yang ada menyerahkan pada yang Kuasa …

Tuesday, 16 August 2011

Yeyeye Sok Cuti Nuzul Quran !!!


Assalamualaikum....
Memandangkan esok adalah nuzul Quran,tibe-tibe terdetik di hati ingin menulis tentang nuzul Quran..
mungkin ade diantara kita yang tak sedar atau pun langsung tak peduli tentang turunnya Quran..
apa yang mereka tahu (bagi sesetengah umat nih) cuti!
yayeyeyeeyye!esok cuti..
tapi pernah ke mereka tanya WHY?
HOW?WHAT?
mungkin ade yang teruja nak tahu dan ada yang sudah mengetahui..
tapi tidak mengapakan kalau aku just nak kongsi dengan korang semua..

ape yang dimaksudkan dengan nuzul?
nuzul maksudnya turun atau berpindah dari atas ke bawah..
dan ape pula yang dimaksudkan dengan Quran?
jangan hanya pandai membaca Quran tanpa mengetahui Quran itu ape..
Quran bermaksud bacaan atau himpunan..


peristiwa Nuzul Quran ni berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW..
Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia
sudah kita tahukan,Al-Quran terlebih dahulu menjelaskan mengenai prenatal stages..
dan barulah kemudian scientists menemui stages of prenatal development..
waaaaa... cakap omputeh aku... itu laa pentingnya english education.. hahah
seperti yang kita tahu,Al-Quran ni tidak turun sekali kedebuk seperti Al-Quran yang kita ade sekarang,
ayat-ayat Quran diturunkan secara berperingkat, dan kemudian dikumpulkan menjadi senaskhah 
Al-Quran yang kita baca setiap hari tuh..


p/s : hope,informasi yang pendek ni dapat memberikan sedikit manfaat kepada kalian semua dan beribadah laa pada Allah.....
Assalamualaikum.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...