Bukan Nak Menagis Simpati... Tapi Mau Jadi Kan Saksi Untuk Berubah.. Sila Berikan Komen2 Anda Tuk Direnung Kan...
Taubat adalah awal membersihkan niat beramal kekuatan tetap melangkah menggapai cita tanpa lelah Taubat adalah pertengahan dosa dapat tergugurkan penjagaan dari keterjerumusan tetap lurus dalam tujuan Taubat adalah akhir pengakuan dari sang faqir membersihkan noda yang ada menyerahkan pada yang Kuasa …

Saturday, 2 July 2011

Kawan !!!


Alhamdulillah..Dapat bertemu lagi pada hari ini...
Hari ni tertarik tertarik untuk post blog tentang apa itu erti persahabatan..
Kerana aku tewas untuk bersahabat hari ni....
Aku lukakan hati sahabat hari ini.....

Kawan
Tatkala dunia semankin tua dan mungkin akan sampai ke penghujungnya pada bila2 masa yakni kiamat.Apa yang di sebut di dalam hadis-hadis nabi semakin banyak yang betul dan tak perlu lagi di ragui..Di arus kemodenan dan teknologi yang tinggi ini,semakin ramai kawan makan kawan atau peribahasanya senang sama2,susah sorang2..

Kawan Kerana....
Harta ..Ramai manusia zaman sekarang ni berkwan kerana hartanya.Jika banyak harta,maka ramai lah kawan.Jika kurang harta,maka sikitlah kawan.Itulah hakikatnya apa yang berlaku sekarang.Harta menjadi keutamaan seseorang.."tiada harta tiada sahabat"..

Pangkat....
Pangkat dan darjat juga menjadi faktor untuk bersahabat.Jika di perhatikan tidak ramai orang yang berjwatan tinggi dalam kerajaan mahupun swasta untuk duduk semeja dan berkongsi idea dengan penjawat jawatan rendah.Bukan kerana ingin menjaga protokol mahupun adat tetapi kerana jurang pangkat dan jawatan.Semakin tinggi pangkat semakin ramai kawan dan pengikut.Berkawan dan bersahabat kerana jawatan ciptaan manusia! Hakikat dan realiti sekarang.


Kecantikan wajah....
Ini pun tidak terkecuali.Kerana paras rupa baru berkawan.Wanita-wanita cantik,seksi dan seksa akan menjadi kegilaan lelaki,begitu juga sebaliknya.Secara tidak langsung kawan akan bertambah ramai akibat kecantikan paras rupanya.Ini bukan rekaan tetapi realiti yg berlaku sekarang ni.

Bersahabatlah kerana Allah.....
Tidak ramai yang bersahabat kerana Allah taala.Apa yang aku perhatikan dari ana kecik hinggalah meningkat dewasa.Ramai yang bersahabat dan berkawan kerana harta dan pangkat.Masya Allah! Bersahabat kerana Allah sehingga syurga,bersahabat kerana harta dan pangkat membawa neraka.Percayalah..Setiap niat dan nawaitu kita,semuanya Allah tahu..Tanya diri kita balik.."aku berkawan dengan dia kerana apa"?Kalau kerana Allah,teruskan bersahabat.Jika berkawan kerana harta dan pangkat..Tinggalkanlah sebelum terlambat.

Syafaat
Menurut hadis soheh..sabda nabi s.a.w.."sahabat juga antara pemberi syafaat di akhirat kelak".Jadi,jangan main2 dengan soal persahabatan..Tinggi darjat seorang sahabat sehingga boleh memberikan syafaat kita di akhirat kelak.Tapi jangan salah faham.Sahabat yang beramal soleh,beriman dan di beri keizinan Allah taala sahaja yang akan di berikan keistimewaan memberikan syafaat kepada kita..

Petikan Hadis..
 • “Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” (Hadis riwayat al-Hakim)
 • Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah SAW bersabda, “Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit makamengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.” (Hadis riwayat Muslim)
 • “Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.” (Hadis riwayat Muslim)
 • “Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.” 

Firman Allah s.w.t
Firman Allah SWT yang bermaksud, “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (surah al-Hujurat [049] ayat 13)

firman-Nya yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bertakwalah dan hendaklah kamu bersama-sama orang yang bersifat benar.” (Surah at-Taubah, ayat 119)


Pesan sahabat nabi kepada anaknya....
Berpesan Al-Qomah kepada puteranya, “wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut”:
 • Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.
 • Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka dia akan segera mengusahakannya.
 • Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.
 • Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.
 • Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.
 • Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu. 
 • Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan kepada temanmu itu maka dia akan menerimanya dengan baik malah dia akan membalasnya kembali.
 • Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka dia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan kebaikanmu itu.

“Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi yang cantik"

Harap Semua Kawan2 Ku Dapat Menerima Aku Seadanya.... Jika Ada Salah Dan Silap Harap Diapunkan.... Aku Banyak Buat Salah Ngan Kawan2 Aku... Mintak Maaf Banyak2 Jika Aku Ada Terluka Kan Hati Dan Perasan Korang.....

Di Share Dari :

  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...